Press "Enter" to skip to content

Full frihet på reisen med leiebil

Det finnes mange fordeler med å leie bil på ferie. På denne måten vil du blant annet få større frihet til å bevege deg rundt, samt oppleve mer. Ta med familien på helgetur til et sted som kanskje ikke tilbyr så god kollektiv transport, eller kjør bil fra Norge til Spania på en uke eller to. Opplev bortgjemte perler utenfor kjente storbyer, eller se solnedgangen på stranden, uten å bekymre deg for tiden.

Lei bil i utlandet

Dersom du skal leie bil i utlandet vil du også ha muligheten til å se flere populære attraksjoner. Avstandene mellom byer og landsbyer i blant annet Europa er ofte korte. Med egen bil kan du dermed se flere land, byer og kulturer på kort tid. Unngå de fulleste turiststrendene, og kom deg heller enkelt fram til mer avsidesliggende hemmeligheter. Her kan du nyte dagen i fred og ro med ditt reisefølge.

  • Unngå store mengder turister
  • Finn lokale, bortgjemte restauranter og strender

Du kan leie bil hjemmefra og kjøre til din destinasjon, eller leie når du har kommet fram. Vær oppmerksom på at det er billigere å leie lokalt enn på flyplass. Det blir også rimeligst dersom du leverer tilbake bilen samme sted som du hentet den. Ved leie av bil utenlands bør du være ekstra oppmerksom på leiekontrakten. Andre regler kan gjelde i ulike land, blant annet med tanke på nødvendige forsikringer, samt dekning ved skade.

Kryss landegrenser

Det er mange som leier bil i Norge for å reise på Norgesferie, eller for å kjøre sørover i Europa. Dersom du velger å krysse landegrenser med din leiebil, bør du undersøke regler for dette. Enkelte leverandører for bilutleie krever ekstra gebyrer dersom bilen skal tas med utenlands. Dersom du kun skal kjøre til Sverige for harryhandel, er det derimot ikke alltid du behøver å betale ekstra. Hør med det aktuelle utleieselskapet om regler for dette.

  • Det kreves ofte ekstra gebyrer for krysning av landegrenser med leid bil
  • Det er også mulig å levere fra seg bilen i en annen by eller annet land

Tilleggsutstyr

Du kan også leie ekstra utstyr når du leier bil, som GPS eller barnesete. For maksimal frihet på reise kan det lønne seg å ha med en form for kartleser. Slik vil du ikke rote deg bort på landeveier eller i ukjente byer, og kan få mest mulig ut av ferien. Leie av GPS hos leverandør kan imidlertid fort bli dyrt. Ta gjerne med dette hjemmefra om du kan, eller last ned kart på mobilen før avreise.

Barn og sikkerhet

Med hele familien på tur er det nødvendig med barnesete til de minste. Det er derimot komplisert å reise med barnesete på fly, spesielt dersom det gjelder seter for større barn. Dersom du skal leie bil utenfor EU er det ikke alltid bilseter for barn følger samme reglement du er vant til. Undersøk dette før du leier bil i utlandet, og vurder om det ikke lønner seg å ta med hjemmefra.

Forsikring

Det er alltid viktig å være godt forsikret når du skal reise. Dette gjelder spesielt dersom du skal leie bil i løpet av ferien. De fleste bilutleiere inkluderer forsikring i selve leieprisen, men det lønner seg å undersøke hva disse dekker. Som oftest skal kaskoforsikring og ansvarsforsikring inkluderes i prisen. Disse dekker skader på bilen, samt personskader og medisinsk behandling ved kollisjon. I tillegg er det vanlig at tyveriforsikring er inkludert i leverandørenes leiepris.

Tyveriforsikringen dekker innbrudd og tyveri av bilen. Vanlige reiseforsikringer dekker også leie av bil, både i Norge og utlandet. I dette tilfellet behøver du ikke kjøpe ekstra forsikring av leverandør. I tillegg til forsikring for leiebil, vil mange reiseforsikringer i tillegg tilby personlig ulykkesforsikring. I motsetning til ansvarsforsikring, dekker denne også bilens passasjerer, i tillegg til sjåfør. Flere kredittkortutstedere tilbyr reiseforsikring inkludert i sine kredittkortavtaler. Slik får du også avbestillingsforsikring, samt dekning ved forsinket eller forsvunnet bagasje.

Få mest mulig ut av ferien

Mange nordmenn har feriehus, for eksempel i ulike deler av Spania. Det kan ofte være greit å ha en egen bil å bruke dersom du skal tilbringe lenger tid her. Områdene rundt blant annet byen Alicante er flotte feriesteder, både for familier og par i alle aldre. Det er ikke alltid like enkelt å ta med egen bil når du skal på ferie i utlandet. Da er det greit å kunne leie en for et par dager.

Du kan leie bil så lenge du selv ønsker. Undersøk flere lengder og datoer for leie, da det ofte tilbys rabatter for ulike leieperioder. Prisene for helgeleie er ofte rimelige. Det kan for eksempel også lønne seg å leie en hel uke, fremfor fem dager. Du kan eventuelt velge dagsleie, dersom du kun vil frakte familien raskt og enkelt til en avsidesliggende strand eller fornøyelsespark i nærområdet, og ellers reise kollektivt og til fots.

Bestill i god tid

Det er lurt å bestille leie av bil i god tid før avreise. Slik vil du få de beste tilbudene, samt det beste utvalget. Du kan som regel velge selv hvilken type bil du ønsker å leie. Vær derfor tidlig ute, slik at du får den du trenger. Se over dine behov før du bestiller, og sammenlign tilbud fra forskjellige leverandører. Alle utleiere har forskjellige priser og vilkår. Gå gjennom disse før du bestiller.

Det lønner seg ofte å bestille bilutleie på nett. På denne måten kan du enklere sammenligne tilbud fra de forskjellige leverandørene. Du kan også finne utleiere du kanskje ikke kjente til fra før, som muligens har bedre leieavtaler. Priser for bestilling av leiebil på nett er ofte også lavere. For å gjøre både søk og sammenligning av tilbud enklere, kan du bruke en søkemotor for reise. Disse samler alle tilbudene på ett sted, for bedre oversikt.

Les leiekontrakten nøye

Det er viktig å lese nøye gjennom leiekontrakten før du signerer. I denne vil du finne all informasjon om både bilen du leier, og leieforholdet. Les også delen med liten skrift, slik at du ikke overser viktige detaljer. Unngå ubehagelige situasjoner ved levering, ved å dokumentere bilens tidligere skader før uthenting. Det er også viktig at du vet hvilke rettigheter du har som leietaker. Noter deg hva slags drivstoff bilen bruker, og hvor full tanken bør være ved levering.

Oppsummering

Ved leie av bil vil du få maksimal frihet i ferien til å gjøre det du vil. Om du leier bil vil du kunne bevege deg lettere rundt, og kunne oppleve mer på kort tid. Det lønner seg å bestille bil på nett, og i god tid før avreise. Undersøk dine forsikringer, for å unngå å betale dobbelt for dette. Les nøye gjennom leiekontrakten før du signerer.